Vemdalen 2020


Dags för sportlov och skidläger för alla åldrar! 
Lördagen den 8 februari 2019 går bussen för en härlig skidvecka i Vemdalen som är en riktigt bra skidort med härliga backar både i Skalet och Björnrike! Härlig skid/snowboardåkning, god mat, go gemenskap, sköna lekar och tid för att lära känna och möta Gud.

När?
Vi kommer åka från parkeringen vid kyrkan tidig morgon lördag 8/2 och komma hem fredag kväll den 14/2. Mer exakta tider kommer du få i det brev som du får hemskickat någon vecka innan vi åker.

För vem?
För alla. Du behöver varken vara kristen eller jättebra på att åka skidor för att följa med. Vi försöker hjälpas åt så gott vi kan. 

Boende
Vi kommer att i lägergården Rätan ungeför 30 min från backen. Det finns ett par rum med våningssängar som prioriteras för de barnfamiljer med störst behov av avskildhet, annars sover vi på golv i Aula. Det finns även matsal, ett fräscht kök och pingisutrymme samt 2 fräscha duschar. För att alla ska kunna duscha i varmvatten lånar vi en idrottshall bara några minuter bort från gården. Det finns också en liten livsmedelsbutik i närheten. 

Vad kostar det?
Vi kommer åka skidor 5 dagar. Mat på dit- och hemresan tillkommer med ca 200 kr (betalas på plats).
Det finns möjlighet att dela upp betalningen för lägret. Kontakta ekonomi@tibropingst.se kring detta.

Avgift vuxen (18-64) 3500 kr
Avgift Ung (7-17) 3000 kr
Senior (65+) 3000 kr
Avgift småbarn (2-6) 1000 kr
Avgift småbarn (0-1) 0 kr
Syskonrabatt: 250kr/person

Obs! Skidkortet ingår i priset för lägret

Skicka din betalning till Bankgiro 603-2288 eller via swish 123 181 28 74.
Märk betalningen med VEMDALEN + FÖRNAMN EFTERNAMN

Hyra utrustning
Om du skall hyra något i Vemdalen så bokar du detta själv genom https://www.skistar.com/sv/boka-online/Rental?r=3&p=20191025&du=0. Där fyller du i önskad utrustning, 5-dagars skidåkning och dag för uthämtning, dvs. 9/2 uthämtningsställe: Skalets torg. Du betalar själv på webben.

Hur anmäler jag mig?
Via vårt anmälningsformulär. Någon vecka innan avfärd skickar vi ut ett mer detaljerat brev till de anmälda med tider m.m.

Hur avanmäler jag mig?
Fram till sista anmälan, 19/1-2020, går det bra att avanmäla sig. Vid senare avanmälan är du betalningsskyldig för hela resan exkl. liftkort. Undantag: vid sjukdom med läkarintyg eller om du hittar en ersättare som tar din plats.

Om jag har fler frågor, vem ska jag höra av mig till?
Caroline Bergman, ungdomspastor Tibro Pingst: caroline@tibropingst.se
Bengt Richter, pastor och föreståndare Tibro Pingst: bengt@tibropingst.se
Resan arrangeras av Pingst Tibro och görs i samarbete med Pingst Ung Skaraborg.

Bilder från 2017

Dagbok från 2017

Dag 1 Söndag 12/2  2017

Dagen börjar med att det ivriga frukostgänget förbereder dagens första- och andra mål klockan 06.35. 80 mackor breds samtidigt som Classe framställer den perfekta gröten med hjälp av sina otroliga matematiska kunskaper.

Snart därefter vaknar resterande pigga och utvilade lägerdeltagare, alla lika sugna på att ge sig ut i backen. Alla lovordar den mirakulöst goda gröten, men är mycket tveksamma till att fråga om receptet på ett eller annat sätt. Vi har en mysig frukoststund tillsammans och vädret ser lovande ut.

Väl inne i bussen fortsätter Carro med sin avhumanisering och tilldelar var och en ett grönt tygband att fästa på valfri kroppsdel.  Vi ska invadera vår, inte min, backe och visa alla vår samhörighet i familjen Tibro Pingst. Bussresan innehöll även kloka ord från Marcus, bön samt den klassiska lägerlåten "Det blåser på Genesarets sjö" som skrönande i högtalarna. Huruvida den uppskattades kan vi undra då många deltagare hastigt täppte för öronen med det ljudtätaste materialet de hade. Men... man ska hålla på traditionerna. Även denna  incident tog sig familjen Pingst igenom och alla var fortfarande mycket glada när vi började rulla förbi de första backarna. Stämningen var på topp, hehe.

Nu var det bara att åka upp och iväg! Eller ja, kanske inte för alla. Nästan hälften av alla deltagarna var tvungna att ge sig iväg till den fasansfulla... här byggs stämningen upp... Skiduthyrningen. Men därefter var Team Grön ute i backarna och plöjde danskar. Problemet blev när Team Röd också bestämde sig för att antasta Skalet och fällde en av våra egna. Linnea Dahlberg blev krigsskadad och fördes in till sjukhuset med smidig transport, Gert Dahlberg.

Team Röd försökte även fälla den exemplariska skidåkaren Ida Ljunqvist som utgjorde ett stort hot. I hennes väg planterade de iskucklor och diverse faror, men triumferande reste hon sig och borstade av snön. Vi är ju ändå från Tibro och ger oss inte så lätt! Inte ens Omar slutade att åka efter att han gång på gång föll utan någon bevisad bidragande faktor utöver honom själv. Vilken kämpe!

Vi samlade våra krafter igen runt 12-tiden när matgänget delade ut smörgåsar, varm dryck och annat gott. Sedan bar det ut i backarna för ytterligare tre timmar av dansk-plöjande.

En tyst buss rullade tillbaka till Norsgården. Ett dusch-kaos för damerna samt en längre busstur för herrarna kom inte passande efter denna långa dag, men detta kompenserades med god varm mat, underbar undervisning från Carro samt lovsång i ledning av Ida, Oscar och Felix. Vi har en trevlig stund med kvällskaffe, samtal och spel. Inte långt därefter slocknar alla, likt danskarnas kämparglöd när vi imorgon plöjer dem igen.

Vid iphonen Hanna och Linnea
 

Dag 2 Måndag 13/2 2017

Dagbok

07.00 - vi vaknar åter igen till det gröna skenet av utrymningsskylten.

07.30 - vi äter frukost. Det är viktigt annars får man inget godis i backen.

08.45 - bussen åker mot Björnrike.

09.00 - vi lyssnar INTE på genesarets sjö som traditionen säger.

09.30 - pastorn hämtar hjälm i skalet och låter 38 andra lägerdeltagare vänta.

09.45 - vi anländer till ett soligt björnrike.

10.30 -  visar David hur man egentligen åker knapplift.

11.00 - Amanda landelius dödar nästan Johnas.

11.30 - Amanda landelius river skyddsstaket runt om i hela området.  

12.00 - Tappra lägerdeltagare samlas för att äta lunch.

13.00 - lagom när vi ska upp i backen igen går anläggningens enda sittlift sönder.

14.30 - några av lägerdeltagarna samlas för att fika. Ingen lyckas beställa de dolda semlorna.

15.00 barnen Wersen får sitt godis i backen, de åt visst en bra frukost.

15.45 - alla lägerdeltagare sitter i bussen i god tid och väntar på lägerchefen Patrik som är sen.

16.15 - stannar vi återigen vid skalet för att handla. Lägerdeltagarna får återigen vänta.

17.15 -  går tjejerna in till sina privata lyxduschar, medans killarna får åka och brottas om EN gemensam dusch.

18.30 - äter vi spagetti och köttfärssås tills vi spyr.

19.30 - dagen avslutas med lovsång och undervisning.  

Puss o kram vi ses på stan!

Nathalie och Alexander

Dag 3 Tisdag 14/2  2017

Kära dagbok.
Vi vaknade 07.00 och i det Wersenska rummet snoozades det både 1, 2, 3 ggr innan Vi sömndruckna masade oss upp. David sa att han allvarligt övervägt om han verkligen skulle gå upp idag. Orsak oklar.
När vi väl kom ut till den fantastiska frukostbuffen och en underbar soluppgång även denna dag var alla tankar på sömn borta och vi såg fram emot en härlig skiddag.
Väl ute i bussen skedde den traditionsenliga räkningen som dagen till ära blev något förvirrad, vilket nummer har Wilma o Annelie egentligen? När Ture till sist ropade sitt 39! kunde bussen med dess passagerare äntligen rulla iväg mot backen. Efter oss följde även Wilma o Annelie efter i bil, orsak oklar.

En trött och loj stämning spred sig i bussen, alla satt i sina egna tankar utom Patrik som hurtigt pratade på om tidigare lägergårdserfarenheter. Han konstaterade bland annat att förra lägergårdsägarna var VÄLDIGT kristna. Reaktionen från omgivningen blev ett omedelbart uppvaknande ur de egna dagdrömmarna och vi alla undrade, finns det verkligen olika grad av kristenhet?? Vår skepsis möttes av Patriks uttalande
"Jag säger åtminstone nåt, ni e ju bara tysta! "

Framme vid backen började alla ta på sig sin skidutrustning. De flesta känner sig möra i kroppen efter två dagars skidåkning. Marcus utropar dock dramatiskt när han sätter i foten i sin pjäxa: ont ska med ont fördrivas. Därmed var saken slutdiskuterad, gnällande slutade abrupt och team grön gav sig ut i backarna. Solen lyste och dagen kändes fantastisk.
En stund innan backfikat valde Louise av oklar anledning att lägga sin telefon på handfatet utanför toaletten i värmestugan och gå därifrån. Ett åk senare kom hon på sitt misstag och när hon kom tollbaks till toaletten var den såklart borta. En gigantisk jakt inleddes där hitta min iphone blev räddninhen som till slut förde dem till målet...opels dela ut choklad- tält. Någon godhjärtad människa hade lämnat in den där. Dagen var räddad för Louise. Det var den dock inte för Nathalie som efter ett toabesök upptäckte att det inte fanns nån tvål. Så äckligt!Och jag som ska äta nu!
När det var dags för lunchbuffe bjöds vi dagen till ära på hjärtformade bullar. Tack Lena för det initiativet som spred kärlek och glädje inom hela team grön.

Efter fikat gav sig två lägerdeltagare, Magdalena o Jonas, ut på äventyr upp på fjället på längdskidor. För att komma upp tog de lift med en vessla, typ en korsning mellan en röd jeep o en bandvagn. Uppe på fjället åktes en kortare tur innan en våffla intogs i jaktstugan. När det sedan bar av neråt blev det lite väl mycket nedför för undertecknad då längdskidor inte är så lätta att bromsa, vilket efter några vurpor löstes med en springtur nedför fjället med skidorna i händerna istället för på fötterna.
Samtidigt harvade den andra undertecknade Julia sig upp och ner i barnbacken med Ture i släptåg. Dagens mål var, bemästra knapplift och klara av Valles lilla slalombana. Skidåkning för en småbarnsförälder.
Mitt under denna skidskola ville Saga, Ellen och Nellie imponera på Ture, oklar anledning, och visa att de minsann kan åka skidor, vilket resulterade i en praktfull trippelvurpa mitt i barnbackens slalombana. Gapskrattande låg de där totalt intrasslade i varandra och Teres fick komma tillundsättning och plocka isär dem.

Efter denna sammanfattningsvis fantastiska skiddag avgick bussen hem 15.57, oklar anledning till sen avgång.
I kön till middagen ville vi enligt lägertradition sjunga bordsbön på Bamses vis och startade denna. Detta avbröts dock snart abrupt av Patrik som hävdade att en bordsbön redan hade betts och det räckte gott och väl. Middagsbuffen var även denna dag utsökt, på menyn stod fisk, potatis och sås. Även Amanda Sandnes tog lite sås vilket av okänd anledning var en stor happening.
Till efterrätt valde Ture och Eskil att dela ut av sina godishjärtan till alla som ville ha vilket mottogs med stor glädje.
Till kvällens samling anlände lägerdeltagarna med diverse kuddar, filtar osv. Det noterades att Jonas la sin kudde på stolen. Oklar anledning.

Efter tävlingarna som gav resultatet 6-4 till killarna utnämndes Adam till dagens pistdrulle efter en dramatisk omröstning mellan honom och Sammi som egentligen hade behövt en decibelmätare. Oklar anledning till varför en sådan inte fanns.
Carro gav sedan matnyttig undervisning som kan sammanfattas med att vi kan lita på att Gud ger oss det vi behöver. Kvällen avrundades med fika och spel för de flesta, oklar orsak till varför inte alla var med.

Vid pennan: Julia och Magdalena

Dag 4 Onsdag 15/2  2017

700 Dimman låg tät längs markens ojämna kurvor, solen skiner och humöret likaså, humöret blir inte sämre när lägerdeltagarna ser ägg i buffén, detta må bli en bra dag

1000. Herr Andersson har äntligen hittat ett par skidglasögon, team grön letar febrilt efter en galen man med solglasögon i backen men lyckas ej, vid fikat lever lägerdeltagarna i en stund av förvirring när en okänd man med femenina skidglasögon kommer fram, men förvirringen ersätts med förvåning när herr Anderssons ansikte lyser fram när skidglasögonen flyger av

1200. Omar letar efter kaffe, hittar ej kaffe, tar nyponsoppa som en tröst, Nathalie hittar kaffe, Omars dag går i spillror. Fika stunden gav oss även en möjlighet att se nya sidor av våran pastor Bengt, en viss krävande och befallande sida men även en gnutta givmild med choklad och nyponsoppa

1400. Mats köper en semla, en stor semla, kostade skjortan och gav även extra vikt i backen

1700. Krigsskadade och en gnutta PTSD kom team grön tillbaka till gården för att höra ett konstant tjat om att leka häst

1800. Maten är serverad, samtliga lägerdeltagare hoppas att maten är godare än den ser ut, hur det egentligen var är det ingen som yttrar, men köttfärssåsen går åt och för att citera en ynglings svar på "var maten god?" "Nej"

1915. Patrik verkar stressad, tävlingarna skulle fixas och tiden var knapp, som tur var kom Super Ture till undersättning för att hjälpa den stressande mannen genom att plocka upp dom oförsägbara små pingisbollarna

2200. Vid denna tid brukar lägerdeltagarna vara trötta efter en lång dag i backen, men  en grupp "trötta" medlemmar leker vidare in i sena kvällen, ett spel som kallas Vilda Gester tas bokstavligt av Omar som flaxar och hoppar för att gesta fram sitt ord för David som chockad sitter och försöker få fram ord som beskriver Omars flaxande.

2300. Dom flumma ungdomarna försöker hitta sina redskap för att förbereda sig för nattens sömn, det må vara en kamp men väl värt i slutet, godnatt team grön

Vid iphonen: Adam och Amanda

Dag 5 Torsdag 16/2 2017

07:00 - vaknar vi till ett skrålande ljud ifråccn en mobil och drar snabbt täcket över huvudet igen. När magarna skriker av hunger börjar team grön fundera på att man kanske borde kliva upp ändå.
07.10 ungdomarna ligger kvar i madrasserna och Natalie fortsätter spela sin höga musik i försök att väcka oss
07.20 musiken hjälper inte, vi ligger fortfarande kvar
07.30 Frukosten börjar, flera ungdomar ligger fortfarande kvar..

07.40 födelsedagsbarnet Alexander går på toa

07.41 Amanda, Ida Thool och Adam kommer inspringande till frukosten och en plan om hur vi ska sjunga för det ovetande födelsedagsbarnet sätts igång.

07.45 Det ovetande födelsedagsbarnet kommer tillbaka och går lungt och stilla och sätter sig på sin plats, detta var signalen. Alla andra i team green ställer sig upp och carro tar ton till "ja må han leva". Det var svårtolkat om det överraskade födelsedagsbarnet uppskattade vår sång så tidigt på morgonen..

Efter frukosten sker det dagliga tandborstnings och toakaoset innan det är dags för alla lägerdeltagare att sätta sig i bussen och när Ture ropat ut sitt 39 bar det av mot skalet och den sista skidagen för den här gången!

09:00 - David talar i bussen och börjar de hela med att fundera på om man säger moln eller molln med sin småländska dialekt som ingen egentligen förstår något av.

11.30 är nästan hela blöta team green samlade vid värmestugan och är taggade på den lyxiga lunchen som dagen till ära är grillad korv!
(11.32 några ungdomar springer och ger carro en spontan kram)

Efter lunchen rådde det delade meningar då vissa tyckte värmen i stugorna verkade mer lockande än de blöta backarna medan de andra ville ta vara på de sista timmarna trots regn och blötsnö.

Dock stannade många av de till synes tappra deltagarna som ville fortsätta åka i den så väl omtalade toppstugan där det direkt planerades in när man skulle vara tillbaka så ett stopp vid ica skulle hinnas med innan hemresan.

Skiddagen började gå mot sitt slut, skiduthyrningen var näst intill tom när team green började välla in för att lämna tillbaka sin hyrda utrustning. När allt var tillbakalämnat började blöta team green dra sig tillbaka mot bussen. Men först, ICA! Även fast det regnar och man är kall och blöt tyckte ändå några av ungdomarna att en glass passade bra...hmm...men när Ture sedan återigen ropat sitt 39 kunde en trött buss, trots den brutala vurpan av Mats Elfstrand, åka tillbaks mot lägergården en sista gång. 

17.45 hörs ett rop "MAT". Ryktet om att det var tacos på menyn hade spridit sig och det dröjde inte länge förrän kön till maten var lång och bamse versionen av bordsbönen började sjungas. 

19.15 sista kvällsmötet ska börja och efter en misslyckad räkning och en glad Nelly som äntligen fått sin pistdrulle-tröja så var det dags för avgörandet i tjej-kille tävlingarna.
Efter en rad hektiska och dramatiska tävlingar så var det tillslut med många omgångar av fusk killarna som stod som segrare!
20.15 börjar Bengt en fantastisk undervisning om de sista två styckena i "vår fader". "Vår fader" som nu med hjälp av carro och Bengts undervisningar har fått en ny, djupare mening.
Som sedan med Annelie och Omars sketch blev ännu tydligare!

När det ropas till fika sätts det igång med after ski på riktigt när Hanna tar på sig rollen som DJ och alla barnen och några ungdomar dansar loss i över en timme!

22.45 Alexander mördar nästan Ellen med en pingisboll..

23.00 trots Amanda Sandnes visdomsord "kom igen nu vi kan ju sova hela dagen i bussen imorgon" så började hela team green göra sig iordning för sängen efter en lång och rolig sista lägerdag!

Nu hoppas vi att vi får en bra resa hem! Godnatt team green!

Vid mobilen Amanda L och Maja